Prednosti korištenja ovlaživača zraka

Glavna funkcija ovlaživača zraka je dodavanje vlage u zrak u vašem domu, ali to nije jedina prednost u kojoj možete uživati ​​ako ga koristite. Zapravo, postoji puno dobrih razloga zašto biste trebali razmisliti o kupnji ovlaživača zraka za svoj ured ili dom.

Zašto nam je potrebna vlaga u našim domovima?

Budući da oko 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru, važno je razumjeti koju ulogu vlažnost igra u našem zdravlju. Ispostavilo se da korištenje ovlaživača zraka zapravo ima dosta prednosti. Možda mislite da je s današnjim sustavima centralnog grijanja i hlađenja kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru sasvim u redu. Ali održavajući svoj dom na konstantnoj temperaturi tijekom cijele godine, zapravo povećavate rizik od respiratornih bolesti poput astme i alergija i problema poput rasta plijesni. Osim što ćete povećati razinu udobnosti stvaranjem idealne razine vlage u cijelom domu (ne previše suh ili previše vlažan), dodavanje vlage u vaš zrak također može poboljšati vaše sinuse i zdravlje kože, dok istovremeno smanjuje statički elektricitet u vašem tepihu.

Tri glavne prednosti korištenja ovlaživača zraka:

  1. Pomažu vam da lakše dišete.
  2. Pružaju olakšanje za suhu, izgrebanu kožu (osobito u hladnim zimskim mjesecima).
  3. Mogu poboljšati vaše zdravlje umirujući alergije, smanjujući začepljenost i ublažavajući kašalj, između ostalog.

Ako živite u sušnom okruženju s niskom vlagom ili redovito putujete u područja s hladnim zimama ili žarkim ljetima, mogli biste se iznenaditi kada saznate koliko bolesti može biti uzrokovano dehidracijom i pretjeranom suhoćom: sve od alergija do astme, od kroničnog bronhitisa do infekcija sinusa. Zapravo, procjenjuje se da je 1/4 svih respiratornih problema povezana s životom u okruženjima s niskom vlagom!

Koliko vlage trebam u svom domu?

Premalo vlage može dovesti do respiratornih problema i problema sa sinusima, dok previše može uzrokovati rast bakterija i grinja. Prava količina vlage važna je za naše zdravlje, ali to nije uvijek lako postići kod kuće. Ovlaživač zraka može pomoći u oba slučaja.

Donosimo osnovne razloge za kupovinu ovlaživača zraka:

  • Pomoć kod alergija
  • Spriječavanje suhe kože
  • Poboljšanje sna
  • Liječenje simptoma prehlade
  • Smanjenje računa za energiju

Kako pravilno koristiti ovlaživač zraka?

Kada niste u svom domu ili kada spavate, obavezno ispraznite svu vodu koja se skupila u vašem ovlaživaču zraka. To smanjuje rast bakterija i održava ovlaživač. Redovito čistite svoj ovlaživač zraka. Ako je potrebno, mijenjajte i filtar svakih nekoliko mjeseci. Ako koristite ultrazvučni ovlaživač zraka, provjeravajte ga svakodnevno i provjerite radi li pravilno. Ne želite stajaću vodu nigdje u blizini električnih utičnica i uređaja. Svakih šest mjeseci, pomiješajte jedan dio octa s dva dijela vode (u odgovarajućoj posudi) i pustite kroz ovlaživač zraka preko noći kako biste se riješili svih mineralnih naslaga koje je ostavila tvrda voda; zatim ovlaživač ujutro prije ponovne upotrebe temeljito isperite svježom vodom.

Trebam li biti zabrinut zbog plijesni i bakterija u spremniku za vodu?

Veliki broj ljudi zna da njihovi ovlaživači imaju spremnike za vodu ali ne shvaćaju koliko je važno održavati te spremnike čistima. Ako imate razloga sumnjati da vaš spremnik možda sadrži plijesan ili bakterije, poduzmite dodatne korake kako biste bili sigurni da je ispravno očišćen. Rješenja za čišćenje spremnika za vodu ovlaživača možete kupiti u trgovini elektronikom ili putem interneta. Također pazite da ispraznite spremnik nakon svake upotrebe plijesan i bakterije mogu brzo rasti u stajaćoj vodi ako se ne kontroliraju.

Koliko često trebate koristiti ovlaživač zraka?

Ovisno o klimi vašeg područja, možda ćete morati koristiti svoj ovlaživač zraka tijekom cijele godine. Međutim, tijekom zimskih mjeseci posebno je važno imati visoku razinu vlage u vašem domu. Niža vanjska temperatura čini suhi zrak još više suhim, povećavajući statički elektricitet i opterećujući naše sustave grijanja. Kada se pravilno koriste, ovlaživači zraka mogu pomoći u smanjenju ovih problema, a istovremeno smanjuju simptome povezane s uobičajenim stanjima poput astme i alergija. Preporuka je i provjeriti razinu vlažnosti prije pokretanja ovlaživača.

Related posts: