Pulsni oksimetar

Pulsni oksimetar, također poznat kao pulsni ox, pulsna saturacija kisikom ili SpO2, elektronički je medicinski uređaj koji prati zasićenost arterijske krvi kisikom (SaO2) i brzinu pulsa pacijenata u ustanovama medicinske njege, kao što su bolnice i jedinice intenzivne njege. Pulsni oksimetri su neinvazivni, bezbolni i precizni. Iako je nekad bio dostupan samo doktorima, danas ga u ponudi ima svaka ljekarna . Koriste se za praćenje vitalnih znakova pacijenata zbog svoje svestranosti, pouzdanosti i udobnosti pacijenata.

Zašto biste trebali nabaviti pulsni oksimetar?

Pulsni oksimetar je alat koji se koristi za mjerenje različitih medicinskih statistika. Posebno je koristan za mjerenje krvnog tlaka i otkucaja srca, kao i razine zasićenosti kisikom, temperature, pa čak i razine glukoze u krvi kod onih koji imaju dijabetes. Pulsni oksimetri su prikladniji od skupe bolničke opreme i mogu se koristiti kod kuće. Ako imate djecu, onda je dobra ideja uložiti u jedan i za sebe – pulsni oksimetri su dovoljno mali da mogu lako stati u vašu torbu ili školsku torbu tako da možete pratiti zdravlje vašeg djeteta bilo gdje u bilo kojem trenutku.

Različita očitanja pulsnog oksimetra na različitim prstima?

Pulsni oksimetri obično dobivaju bolja očitanja na prstima koji imaju manju cirkulaciju krvi (obično na palcu ili kažiprstu). Ovo je normalno. Ako ste zabrinuti zbog svojih specifičnih rezultata, razgovarajte sa svojim liječnikom. Zapamtite da promjene tlaka u našim tijelima utječu na to koliko dobro pulsni oksimetar mjeri razinu kisika u našem tijelu! Najbolji način za mjerenje razine kisika kod nekoga tko se kreće je praćenje njihovog otkucaja srca ili arterijske zasićenosti.

Što je zdrav raspon pulsnog oksimetra?

Pulsni oksimetar mjeri brzinu pulsa (broj otkucaja vašeg srca u minuti) kao i razinu kisika u krvi. Vaš liječnik može preporučiti test pulsnog oksimetra kako bi utvrdio imate li visoki krvni tlak, bolest srca, bolest pluća ili druga stanja. Što je zdrav raspon pulsnog oksimetra? Obično razina kisika iznad 90 posto ukazuje na dobro zdravlje. Ali ti brojevi mogu uvelike varirati ovisno o dobi, fizičkom stanju i razini aktivnosti.

Je li pulsni oksimetar dobar za djecu?

Pulsni oksimetri, koji mjere broj otkucaja srca pacijenta i razinu kisika u krvi, obično se koriste kod bolesne djece kako bi se spriječile daljnje zdravstvene komplikacije. Međutim, neki kritičari tvrde da se pulsni oksimetri ne smiju koristiti za djecu jer sadrže male dijelove koji mogu predstavljati opasnost od gušenja. Za djecu koja pate od ozljeda ili bolesti koje uključuju povišen broj otkucaja srca ili niske razine kisika u krvi, roditelji bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom o korištenju alternativnih metoda praćenja. Osim što su potencijalno nesigurni za djecu, pulsni se oksimetri mogu koristiti samo kod pacijenata u dobi od 14 ili više godina. Djeca mlađa od 14 godina trebat će dodatne metode testiranja kako bi se osigurala odgovarajuća skrb.