World of Tanks

Wargamingov World of Tanks

Wargaming je s godinama poprilično pojačao svoj katalog igara, no World of Tanks je trenutno i dalje najpopularniji naslov u kojemu na raspolaganju imate svijet – pun tenkova. U pitanju je akcijski MMO naslov s tenkićima koji možete u potpunosti besplatno igrati. No ipak, želite li malo bolji tenkić, morati ćete poseći za novčanikom.

Ljubitelji oklopnog ratovanja počnite se veseliti jer uskoro (dobro ne baš uskoro, negdje ujesen ove godine) izlazi World of Tanks. Naime ovaj MMO naslov orijentiran je na PVP igranje. Stoga ako ste uvijek željeli razoriti Tigera ili s Tigerom uništavati druge tenkove sada ćete imati priliku. Ono što krasi ovu igru je timsko igranje gdje će se sukobljavati do 60 tenkova na jednom bojištu/mapi, što znači da nećete moći izigravati heroja jer je suradnja itekako potrebna za pobjedu.

I tu dolazimo do bitnog odabira vozila: na izboru su vam lagana i brza koja služe za izviđanje, teška vozila za bitke, te artiljerija koja će pucati s jednog kraja mape na drugi. Tenkovi su detaljno modelirani prema povijesnom predlošku, pa ako ste poznavatelj povijesti, prepoznavanje vam neće biti problem. Isto tako poželjno je prepoznavati tenkove jer kada se nađete s nekime jedan na jedan trebate znati imate li šanse za pobjedu ili ćete završiti kao uništena olupina. Tu dolazimo do timskog dijela koji će biti presudan u igri. Pogotovo ako igrate sa slabijim tenkom među mrcinama na bojištu. Wargamingov World of Tanks

Gameplay

Najvažniji dio igre je, dakako, sudjelovanje u borbi. Svaka vrsta oklopnog vozila, bio to laki tenk, srednji, teški tenk, uništavač tenkova ili artiljerija, ima svoju namjenu na terenu. Nažalost u beti još uvijek nema potpunog timskog igranja i pri tome mislim na odabir tenkova kao i dogovor taktika. Jedan od problema koji se zna dogoditi je taj previše istih tenkova na bojištu, što može biti posebno gadno ako ima previše artiljerije. Artiljerija je laka meta kada je otkriju, a ako nema tenkova koji će izviđati tada je skoro i beskorisna. Gameplay je pak mješavina zabave i realnosti. Neke su stvari ipak morale biti promijenjene da igra ne izgubi na zabavi. Stoga su tenkovi brži nego što su u stvarnosti, kupole se brže okreću, brže se puni municija i slično.

Kada sagledamo dostupan materijal i dodamo iskustvo iz bete, možemo reći da ćemo dobiti zanimljivu igru. Uz već spomenuti mod osvajanja neprijateljske baze bit će tu i ostalih, no koji su to točno developer nije otkrio. Doduše, otkriven je jedan, imena Clan Wars, koji na papiru puno obećava. Osim što ćete biti u klanu, mod će sadržavati globalnu mapu gdje ćete morati osvajati teritorije i tako dobivati bonuse. Naravno gaminginfoomacija će biti uključena pa nas očekuju stvari poput paktova, prijateljskog prolaza preko teritorija i sličnoga.