World of Warcraft

World of Warcraft je trenutno jedna od najpopularnijih MMORPG igri na svijetu. World of Warcraft – Blizzard

Igrač izabire jednu od deset mogućih rasa i klasa.

Tematski se nadovezuje na Blizzardove strateške računalne igre (Warcraft I, II i III) s pripadajućim ekspanzijama. Proizvođač igre je Blizzard Entertainment, tvrtka zarađuje preko 100 milijuna američkih dolara mjesečno samo od World of Warcraft naslova [1]. Za igranje same igre potrebno je plaćanje mjesečne pretplate koja iznosi 12,99 € (cca. 100 Kn)

Šest rasa je na strani Saveznika (Alliance):

ljudi(Humans),
patuljci(Dwarves),
gnomovi(Gnomes),
noćni vilenjaci(Night Elves),
Draenei i
Worgeni,
i šest rasa je na strani Horde – nemrtvi (Undead):

orci (Orcs),
taureni (Tauren),
trolovi (Trolls),
krvavi vilenjaci (Blood Elves) i
goblini (Goblins).
Od izbora klasa postoje:

Lovac Na Demone (Demon Hunter)
ratnik (Warrior),
vještac (Warlock),
šaman (Shaman),
lupež (Rogue),
svećenik(Priest),
sveti vitez(Paladin),
čarobnjak(Mage),
lovac (Hunter),
druid(Druid)
Vitez Smrti(Death Knight)
Redovnik (Monk)

Nakon kreacije lika igrač počinje svoj “virtualni život” u Azerothu (svijet u kojem se zbiva radnja). Osim rješavanja raznih zadataka (questova), igrač može prikupljati iskustvo (experience – xp) potrebno za napredak na višu razinu i samostalno ubijanjem divljih i domaćih životinja, čudovišta, istraživanjem i otkrivanjem novih područja i sl.

Gameplay

Dio igre koji je posebno zabavan su tzv. battlegrounds, odnosno neka vrsta virtualnih arena gdje se igrači bore jedni protiv drugih, sa određenim krajnjim ciljem arene. Mnogim snažnijim igračima posebno je važna i Arena u kojoj se bore protiv drugih igrača.

Igrač se moze pridružit nekom od guildova (saveza) ili ga sam kreirati, te u njega pozvati prijatelje. Od cataclysm-e moguće je unaprijediti (podignuti level) svoj guild, to se postiže radeći guild raidove, dungeone (tamnice) i RBG (rated battleground-e) ali za ovaj battleground se ne možeš prepisati normalno već moraš imati formiranu grupu kako bi ušao.

Prošle godine, World of Warcraft je izgubio više od 40% svojih pretplatnika, međutim, oni i dalje ostaju sila s kojom nema šale, plasiravši se na prestižno treće mjesto na listi igara s najviše igrača. World of Warcraft je uvidio blagi porast u broju igrača ovog mjeseca, najvjerojatnije zbog nadolazećeg updatea „Overwatch“.Trenutno, WoW ima oko 5,5 milijuna igrača svaki mjesec.

World of Warcraft je četvrta puštena igra postavljena u fantaziji Warcraft svemira, koja je prvi put prestavljen u igri Warcraft: Orcs & Humans iz 1994-e. Bio je izdan u 2004. i dvanaest godina od tada, bio je na vrhu popisa. Također, super popularna igra je dobila i film ove godine, a unatoč tome što se našlo dosta kritičara ovog filma, preporučujem Vam da ga pogledate.